Akadálymentes verzió  
     
4. Információs pont

Nedelišće település, Nedelišće Idegenforgalmi Közössége – Cekker készítése, 16. századi nyomdai gépek, „Lesinger“ madárgyűjtemény – egyedüli Európában, kovácsműhely

A cekker hagyományos muraközi szuvenír, melyet mint univerzális táskát használnak a mindennapok során. A műanyag szatyrok elterjedése mellett megjelent a tudatban annak károsító hatása is és néhány évvel ezelőtt megnőtt a kereslet éppen a cekkerek iránt.

A cekker készítése százéves hagyomány, legfőképpen a mi Dráva-menti térségünkben. A cekkerek eredetileg kukoricacsuhéból készültek, de lehet alkalmazni más természetes anyagot is. Nálunk Muraközben a legjellemzőbb a csuhéból, a kukoricafej száraz takaróleveléből készült cekker. Készítésének folyamata azon alapszik, hogy a csuhét hosszirányban megtekerik, majd egy fa keretformán fonják, fokozatosan kialakítva a kivételes értékű kézműves tárgyat. A valamikor széles körben elterjedt tevékenységnek sokkal nagyobb jelentősége volt, szinte nem volt olyan ház, ahol ne fontak volna. Ma néhány egyesület létezik, akik gondoskodnak arról, hogy a cekker tovább éljen, az elkészítés készségét átadva a fiatalabb korosztályoknak műhelyek és képzések során.

Horváték kovácsműhelye egyike az eredetiben fennmaradt régi kovácsműhelyeknek, ahol kovácsmester mutatja be a régi mesterséget, a Nedelišće-hez tartozó Gornji Hrašćan településen. A Horvat család Gornji Hrašćan-ban vas kovácsolásával foglalkozik generációkon át. Csak 1957-ben bontották le a fából készült műhelyt és építették meg a ma is álló építményt. A kovácsok szerszámokat javítanak – kaszát, lapátot, kapát, fejszét, lovakat patkolnak, szögeket gyártanak, pénzt és más érmeket vernek. A tüzeléshez használatos kovácsszenet valamikor maguk állították elő, a vas hevítéséhez pedig lábbal működő fújtatót használtak.

A Gornji Hrašćan-i régi kovácsműhely eredeti felszereltségével olyan objektumban áll, mely száz éve ezt a funkciót tölti be. A kovácsműhelyt évente közel 500 fő turista látogatja, melynek legnagyobb részét Muraköz megye iskoláinak tanulócsoportjai teszik ki, a terepen megtartott tanórák keretében. A képzést jelentő bemutatókat Ivan Horvat kovácsmester vezeti, aki a műhely valamikori tulajdonosa és aki még mindig szívesen ápolja a vaskovácsolás kézművességet.

Kapcsolat
Zala Megyei Népművészeti Egyesület
Zalaegerszeg, Gébárti-tó 0737/80. hrsz +36 92 312 744 zmegyesulet@gmail.com
Támogató

This webpage has been produced with the financial assistance of the European Union. The content of the webpage is the sole responsibility of and can under no circumstances be regarded as reflecting the position of the European Union and/or the Managing Authority.”

Minden jog fenntartva ! © 2017. Zala Megyei Népművészeti Egyesület